Érdekességek

Kukoricacsíra olaj VS Olívaolaj

2016.06.27 09:55

Találtam egy jó kis cikket, melyben összehasonlítják a kukoricacsíra olajat az olívaolajjal, azok hatásait a szervezetre vonatkozóan. Érdekesnek találtam ezért lefordítottam magyarra és most megosztom Veletek.

 

Rengeteg tanulmány foglalkozik az olajok előnyeivel. Nem meglepő, hogy általában az olíva olajat hozzák ki a legjobbnak. Egy új tanulmány azonban most ezt megcáfolni véli. Ugyanis azt állítja, hogy a kukoricacsíra olaj jobban csökkenti a koleszterinszintet, mint az olívaolaj.

 

A kutatók 54 egészséges férfin és nőn vetették össze mindkét olaj hatását. 21 napig a résztvevők napi 4 evőkanál kukoricacsíra olajat, illetve 4 evőkanál olíva olajat fogyasztottak. Az eredmények? Kimutatták, hogy a kukoricacsíra olaj közel 11%-kal csökkentette az LDL koleszterint (rossz), míg az olívaolaj csupán 3,5%-kal. A résztvevőknél az összes koleszterinszint csökkenés, a kukoricacsíra olajnál 8,2% volt, míg az olívaolajnál csak 1,8%.

 

Mi okozhatja a különbséget? A kukoricacsíra olajban több phytosterols vegyületet találtak a növényi sejtmembránokban, amik segítik a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerben. Ebből egy adag kukoricacsíra olajban 132 mg volt, míg ugyanakkora adag olívaolajban csupán 30 mg.   


De ne vessük el az extra szűz olívaolaj (*EVOO) jó hatásait, mivel a kutatók megfigyelték, hogy az olíva olajat használóknak alacsonyabb volt a pulzusszámuk illetve a diasztolés értékük, ami a vérnyomásukat illeti.

 

„Mindkét olajnak vannak kedvező hatásai”, mondja a tanulmány szerzője Kevin C. Maki PhD, a Biofortis Clinical Research megbízásából (a kutatást a Mazola étolajjal végezték)

„Úgy gondolom, hogy az emberek fogyasszák az olajakat variációkban és erre egy jó választás lehet a kukoricacsíra olaj, olívaolaj kombinációja.”

 

 Sharon Palmer, Los Angeles–i dietetikus egyetért az előtte szólóval. „Ez a tanulmány alátámasztja, hogy a kukoricacsíra olajban lehet szívbarát zsír, ami teljesen érthető, hiszen gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (*PUFA) és egyszeresen telítetlen zsírsavakban is (*MUFA). Ugyanakkor fontos megemlíteni az EVOO pozitív eredményeit is a vizsgálat alapján, csakúgy, mint a több száz egyéb tanulmány alapján, melyek abszolút szívbarát olajnak titulálják. „

 

A lényeg, azt mondja Palmer, hogy a napi kalória bevitelünk mintegy 20-35 %-a egészséges, telítetlen növényi olajokból származzon. Ez egészségesebb étrendnek számít, mint egy telített zsírsavakban gazdag étrend vagy akár egy alacsony zsírtartalmú diéta. A legjobb tanács: „Különböző növényi olajak vegyes használata, mert így lesz megfelelő az étrended a PUFA és MUFA tekintetében.”

 

*polyunsaturated fatty acids – PUFA  többszörösen telítetlen zsírsavak
*monounsaturated fatty acids – MUFA  egyszeresen telítetlen zsírsavak
*extra virgin olive oil

 

Forrás: http://www.prevention.com/food/food-remedies/corn-oil-lowers-cholesterol-more-olive-oil

Fordította: www.olajneked.hu

olcsobbat.hu