Bagoila Pomace Olívapogácsa - olaj 1 liter

Bagoila Pomace Olívapogácsa - olaj 1 liter

Bagoila Pomace Olívapogácsa - olaj 1 liter

1 490 Ft
Összehasonlítás
Kedvencekhez

A pomace olívapogácsa-olajat ellenben az extra szűz olívaolajjal, nem hideg sajtolásos eljárással készítik, hanem egy úgynevezett alkoholos (hexan) extrakciós folyamattal. Hazánkban ugyanígy gyártják a neves nagy gyártók a boltokban kapható étolajakat. Ebből kifolyólag ez az olaj nem is annyira értékes, mint az extra szűz. Főzéshez-sütéshez ajánlott inkább. Webshopunkban a Spanyol extra szűz olívolaj is megtalálható. https://www.olajneked.hu/Bagoila-Hidegen-Sajtolt-Extra-Szuz-Olivaolaj-500-m

A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Ajánlom
Nyomtat
Kérdés a termékről
Részletek

Pomace Olívapogácsa-olaj.

Fontos megjegyeznem, hogy ezt az olajat nem mi gyártjuk, hanem Spanyolországból importájuk és szereljük ki.

 

Tudnivalók:

Olívapogácsa-olajak vagy Sansa-olajak (olive-pomace oils)

Az olívabogyópasztából préselés után visszamaradt száraz anyag az olajpogácsa vagy törköly. Főleg a bogyók héjából, rostos húsából és magvából áll, de tartalmazza még az eredeti olajtartalom mintegy 5–8%-át is. Gazdaságossági szempontok miatt a termelők ezt a maradék olajtartalmat is ki szokták vonni, a kivonás oldószerrel lehetséges: legelterjedtebb a hexános kioldás. Nem sorolhatók ide az újraészteresítéssel nyert olajak és a más olajokkal alkotott keverékek. Habár az olívapogácsa-olaj technikailag szintén olívaolaj, azt az oldószeres kivonás miatt a Nemzetközi Olívatanács rendelkezései értelmében „olívaolaj” néven nem lehet forgalomba hozni. A szerves kivonószerek felhasználása miatt előfordul, hogy kivonó szermaradványok, illetve a kivonószer szennyezői (például rákkeltő poliaromás szénhidrogének) maradnak a forgalomba kerülő olívapogácsa-olajban.

  • Nyers olívapogácsa-olaj (crude olive-pomace oil): az olívapogácsából oldószeres kivonással nyert olaj, amelyet közvetlenül csak műszaki célokra, finomítás után emberi fogyasztásra is lehet használni.
  • Finomított olívapogácsa-olaj (refined olive-pomace oil): a nyers olívapogácsa-olajból finomítással oly módon nyert olívaolaj, hogy a finomítási eljárás a triglicerid-szerkezetet nem változtatja meg. Az olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg a 0,3 tömegszázalékot és bizonyos érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók az ízt és illatot elfogadhatónak tartották). A finomított olívapogácsa-olaj a főleg sütésre használt finomított olívaolaj olcsóbb helyettesítő terméke.
  • Olívapogácsa-olaj (olive-pomace oil): finomított olívapogácsa-olaj és közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolajak keveréke. Az olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg az 1 tömegszázalékot és bizonyos érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók az ízt és illatot jónak tartották). Ezt a fajta olajat – szűz olívaolaj tartalma ellenére – tilos „olívaolaj” néven forgalomba hozni. A hozzáadott szűz olívaolaj mennyisége rendszerint 1% körüli, és annak érdekében adják a finomított olívapogácsa-olajhoz, hogy azt „olívapogácsa-olaj” néven lehessen forgalomba hozni (nem pedig a gyengébb minőségre utaló „finomított olívapogácsa-olaj” néven).

Forrás: www.wikipedia.hu

Adatok
Cikkszám
POMOLIVOLAJ1L
Tömeg
1 kg/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!