A földimogyoró olajat legfőképp főzésre használják, de inkább az USA-ban elterjedt.
Mi a földimogyoró olaj és miért jó neked?
A földimogyoróolajat a növény magjából nyerik.
A földimogyoró, vagy más néven amerikai mogyoró rokonysága a mogyorókkal minden híresztelés ellenére nagyon távoli. A földimogyoró valójában a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak osztályába tartozik így sokkal közelebbi rokonai a babnak és a borsónak.
Több féle mogyoróolaj van a piacon. Az egyik a finomított mogyoróolaj, amelyet vegyi eljárással állítanak elő. Ez az eljárás eltávolítja az allergéneket az olajból, ezért használhatják a földimogyoró olajat az allergiás betegek is. Az előállítás másik fajtája, ahogyan mi is készítjük a hidegen sajtolt földimogyoróolaj, ahol a földimogyorót mechanikus úton préseljük és így keletkezik az olaj. Ez még több ízanyagot és tápanyagot tartalmaz. A harmadik fajta a gourmet mogyoróolaj, amely általában pörkölt mogyoróból készül, és ezért intenzív ízű.
A mogyoróolaj előnye a magas E-vitamin-tartalma, ami antioxidáns.
Előnyei:
1. A földimogyoró olaj szívbarát!
Az E-vitamin tartalma segít a szív egészségének megőrzését. Ez az antioxidáns a szabad gyökök ellen küzd, amelyek okozhatják a szívbetegséget. Gazdag egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek összefüggésben állnak a szívbetegség kockázatának csökkentésével. Az American Heart Association szerint az ilyen típusú zsírok akár 30% -kal is csökkenthetik a szívbetegségek kialakulását.
Egyes kutatások arra is rávilágítanak, hogy a földimogyoró olaj csökkenti a magas koleszterinszintet.
2. Segít a rák elleni küzdelemben!
A polifenol antioxidánsok a mogyoróolajban harcolnak a szabad gyökök ellen, és ez hozzájárulhat a rák megelőzéséhez. Valójában a mogyoróolaj növeli az immunszintet.
3. Javítja a kognitív egészséget!
Az E-vitamin a mogyoróolajban, tanulmányok szerint, megakadályozhatja az életkorral kapcsolatos mentális hanyatlásokat. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az olaj fokozza a kognitív egészséget, különösen az idősebb embereknél.
4. Javíthatja az inzulinérzékenységet!
A vizsgálatok azt mutatják, hogy az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (amik a mogyoróolajban jelen vannak) kombinációja növelheti az inzulinérzékenységet a cukorbetegeknél. Egy másik vizsgálatban az étkezéseknél használt telített zsírsavak helyett többszörösen telítetlen zsírsavakat vizsgáltak, minek hatására javult az inzulinszekréció diabéteszes betegeknél.
5. A mogyoróolaj enyhíti az izületi fájdalmakat!
Egyes kutatások azt mutatják, hogy a mogyoróolaj jó hatással van a fáradékonyságra és a levertségre is. Az olajat közvetlenül a bőrre tesszük és jól bemasszírozzuk, ami enyhülést jelenthet. Bár erre nincs elegendő vizsgálati anyag, kutatás. Ezért kérjük, forduljon kezelőorvosához, mielőtt az olaj ilyen célú felhasználását tervezi.
6. Késleltetheti az öregedés jeleit!
Földimogyoró-olaj helyi alkalmazásával öregedésgátló hatást válthat ki. Itt ismét az E-vitamin jótékony hatására kell gondolni Az antioxidáns a szabadgyökök ellen harcol, ami egyébként felgyorsíthatja az öregedés jeleit, mint a ráncok és a finom vonalak.
7. Kezeli a száraz bőrt!
A földimogyoró olaj helyi alkalmazásának köszönhetően, hidratáló tulajdonsága hozzájárul a száraz bőr kezeléséhez. Alkalmazható arcon és más területeken is. Kb 20 percig kell az adott területen hagyni, majd utána ajánlott egy zuhany.
8. Segíthet a haj növésében!
Az E-vitamin és az olajban lévő egyéb zsírok többféleképpen járulnak hozzá a hajunk egészségéhez. Az olaj csökkenti a fehérje veszteségét a hajból, sőt megvastagítja a hajszálakat. Hidratálja az osztott végeit, regenerálja a sérült hajat.
9. Segít kezelni a fejbőr psoriasisát!
A mogyoróolajban található antioxidánsok segítenek a korpásodás ellen, és egyes esetekben még a pikkelysömör kezelésére is képesek. Ez a mogyoróolaj hidratáló tulajdonságainak tulajdonítható.
Ezek a mogyoróolaj egészségügyi előnyei. De vannak más felhasználási területei is!
Hogyan lehet a földimogyoróolajat használni?
A földimogyoróolaj különböző módokon alkalmazható:
1. Főzéshez
A földimogyoróolaj kevés telített zsírsavat, sokkal több egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezért ideális a főzéshez. Különösen jól használható az ázsiai ételekhez, amelyek túlnyomórészük wok-ban készülnek.
2. Szappan készítéséhez
Szappan készítéshez is kiválóan használható. Kondicionáló tulajdonságai révén a szappan javíthatja a bőr egészségi állapotát.
3. Biodízel gyártáshoz
A földimogyoró olajtartalma 50% felett van. Egy hektáron megtermelt magból az olaj kinyerésével mintegy 465 liter olajat lehet előállítani. Bár ez az alternatív üzemanyag enyhén drága lesz, lehet, hogy mégis sor kerül majd arra, hogy ily módon is felhasználjuk.
4. Vakcinaként
Valójában ez az 1960-as években történt. Az olajat influenza ellen alkalmazták a betegek immunitásának meghosszabbítására.
Következtetés:
A mogyoróolajban található esszenciális zsírsavak okán a legjobb felhasználás az étolajként történő fogyasztás.
